ROSMALEN - Het heeft een paar jaar geduurd, maar vanaf maandag kunnen agenten en burgers op www.fietsdiefstalregister.nl controleren of een fiets gestolen is.

Minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken lanceerde het register tijdens de tweede dag van de vakbeurs FietsVAK 2008 in het Autotron in Rosmalen.

Het register is een van de maatregelen om fietsdiefstal terug te dringen. Jaarlijks worden er ongeveer 750.000 van deze tweewielers gestolen. "Dat is een onvoorstelbaar aantal, vindt Ter Horst. "Het is misschien niet de allerergste misdaad, maar wel één die erg vaak voor komt. Het roept zeer veel ergernissen op."

Schadelijk wangedrag

Ter Horst sprak verder van "irritant en schadelijk wangedrag, dat we niet moeten tolereren". Het kabinet wil dat het aantal fietsdiefstallen in 2010 met 100.000 is afgenomen. Het register is daarbij "een belangrijk hulpmiddel.

Alle nieuwe aangiftes van fietsdiefstal komen in het online-systeem te staan, na een periode van tien dagen. In die periode controleert de politie de aangifte. Alle korpsen, met uitzondering van Rotterdam-Rijnmond, zijn inmiddels op het register aangesloten. Rotterdam-Rijnmond volgt binnen enkele maanden.

Scanapparaat

Bij controles op straat kan de politie binnen een seconde zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dat kan met behulp van een scanapparaat, dat via een gsm-verbinding in verbinding staat met het register. Burgers of handelaren die twijfels hebben over de legale status van een fiets, kunnen een check uitvoeren door een aantal eigendomskenmerken op de website in te vullen.

De minister wees erop dat het succes van de nieuwe landelijke aanpak in belangrijke mate afhankelijk is van de medewerking van bestolen burgers. Zij moeten aangifte doen. "Veel mensen doen geen aangifte, ze denken: Het helpt toch niet, zei Ter Horst, die zelf vijf keer slachtoffer werd van Amsterdamse fietsendieven.

"Dat is niet goed. Daarom komen we dit voorjaar met een publiekscampagne. Die moet onder meer leiden tot een grotere aangiftebereidheid bij burgers.

Blij

De Fietsersbond is blij met de komst van het register en de inspanningen van Ter Horst. "De bond dringt al enkele jaren aan op dit register en meerdere ministers hebben in het verleden aangekondigd dat het er zou komen, brengt de bond de moeizame ontstaansgeschiedenis in herinnering. "Dankzij het 100-dagenplan en de daadkracht van minister Ter Horst is er vaart ingekomen.