BERLIJN - De viering van 1 mei, de Dag van de Arbeid, is de afgelopen nacht in Berlijn traditiegetrouw met rellen begonnen. Het is het zeventiende achtereenvolgende jaar dat de 1 mei-festiviteiten in de Duitse hoofdstad met gewelddadigheden aanvangen.

Bekijk video

Honderden gemaskerde jongeren leverden de hele nacht slag met de politie. In de wijk Prenzlauer Berg gooiden zij winkelruiten in, duwden auto's omver en wierpen voorwerpen naar de politie. Tegen de ochtend hadden de rellen zich tot in het oosten van de stad verspreid.

Traangas

Ongeveer 2500 politiemensen werden onder meer met traangas en wapenstok ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Bijna honderd demonstranten werden aangehouden, 29 politiemensen raakten gewond, van wie een ernstig.

In totaal is er een politiemacht van 7500 mensen op de been. De autoriteiten rekenen erop dat zij donderdagavond na de 1 mei-parades en -bijeenkomsten opnieuw het hoofd moeten bieden aan straatgeweld. Dat leert de ervaring van vorige jaren met rellen waarbij links-extremistische demonstranten zijn betrokken.

Demonstraties

Er zijn ten minste 65 demonstraties in Berlijn voorzien, waar .000 demonstranten worden verwacht. De politie maakt zich het meest zorgen over een extreemrechtse betoging. Zij is bang dat die tot een veldslag met linkse demonstranten leidt.