AMSTERDAM - Ziekenhuis Isala in Zwolle werft voorlopig geen nieuwe baby's voor een proef met babyvoeding, waarbij ze via poedermelk probiotica krijgen toegediend.

Momenteel doen 25 baby's mee aan het experiment, terwijl de bedoeling is dat dit er honderd worden. Dat laat een woordvoerder van de Isala klinieken maandag weten.

Het ziekenhuis werft geen nieuwe proefpersonen totdat helder is wat er precies in Utrecht is gebeurd. Daar overleden patiënten met een acute alvleesklierinfectie die meededen aan een experiment met probiotica.

Gesplitst

Aan het onderzoek deden 296 patiënten mee. Zij werden opgedeeld in twee even grote groepen, waarvan er één probiotica kreeg toegediend. In de probioticagroep overleden 24 patiënten, in de andere groep negen.

De groep in Zwolle is ook in tweeën opgesplitst. De ene groep krijgt voedingssupplementen in de melk, de andere niet. Het experiment moet meer duidelijk maken over het effect van probiotica op de darmfunctie van de kinderen.

Verstoring

In Utrecht werd de medicatie direct via de darmen toegediend, licht de woordvoerder toe. Bij de proef in Zwolle passeert de voeding eerst de maag. Ook worden er andere bacteriën gebruikt. Probiotica zijn darmbacteriën die een verstoring in de darm kunnen helpen herstellen.

Vorige week is besloten alle betrokken ouders te bellen en in te lichten over de verschillen in medicatie in vergelijking tot Utrecht, zegt de woordvoerder. Geen van de ouders heeft zich teruggetrokken. "Er was geen paniek, de ouders hebben erg rustig gereageerd."