WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush zal begin volgende week de voormalige diplomaat Paul Bremer benoemen tot civiel bestuurder van Irak. Hij zal boven de huidige bewindvoerder voor Irak, Jay Garner, komen te werken. Dat staat op de website van Newsweek.

Bremer is een voormalige medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder president Reagan was hij actief op het gebied van contra-terrorisme. De huidige president Bush benoemde hem in juni 2002 tot adviseur van het toen net opgerichte 'superministerie' voor binnenlandse veiligheid. Van 1983 tot 1986 was hij ambassadeur in Nederland.

De benoeming van een civiel bestuurder voor Irak werd al lang verwacht, maar het was de vraag of het een kandidaat van Buitenlandse Zaken of Defensie zou worden. Met Bremer lijkt minister Powell aan het langste eind te trekken. Die voelt er namelijk niets voor dat de omstreden Iraakse oppositieleider Chalabi een belangrijke rol gaat spelen in Irak, terwijl defensieminister Rumsfeld dit juist wel zou willen.