TORONTO - In Canada zijn woensdagavond twee mannen overleden aan de gevolgen van de longaandoening SARS. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Een van twee mannen was met 39 jaar de jongste SARS-dode in Canada tot nu toe, de ander was 72 jaar oud. Beide mannen woonden in Ontario, de Canadese provincie met het hoogste aantal SARS-slachtoffers. In Canada zijn nu in totaal 23 mensen overleden aan de besmettelijke ziekte. Het aantal mensen in Canada waarvan artsen vermoeden dat ze SARS hebben, blijft stabiel op 346. Van hen leven er 262 in Ontario.

Strengere maatregelen

Canada neemt strengere maatregelen om de verspreiding van de besmettelijke longaandoening SARS tegen te gaan. Passagiers die op de luchthavens van Toronto en Vancouver aankomen, moeten een vragenformulier over hun gezondheid invullen voordat ze verder mogen. Ook komen er binnenkort infraroodcamera's die controleren of mensen koorts hebben.

De maatregelen komen nadat Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag het negatief reisadvies voor de Canadese stad Toronto in verband met SARS had ingetrokken. Dit was onder meer ingesteld vanwege het gebrek aan maatregelen van de Canadese regering. Minister van Volksgezondheid Mc Lellan ligt door haar volgens velen late optreden zwaar onder vuur.

Overigens is er goede hoop dat Canada binnenkort van de WHO-lijst van 'besmette gebieden' kan worden afgehaald, in navolging van Vietnam. Woensdag overleden er weliswaar twee mannen aan SARS, maar er zijn sinds 22 april geen nieuwe besmettingen geconstateerd. Als dat tot 10 mei wordt volgehouden, zal Canada van de lijst worden afgehaald

Op de eerste dag van de tweedaagse conferentie in Toronto over SARS hebben woensdag honderden deskundigen uit Canada, de Verenigde Staten en Hongkong gepraat over de oorzaak, verspreiding en behandeling van SARS. De meest opvallende uitspraak kwam van de directeur van het Amerikaanse overheidsinstituut voor ziektebestrijding. Stephen Ostroff zei eraan te twijfelen of het bij SARS wel om een variant van het zogenoemde coronavirus gaat. Dit werd tot nu toe aangenomen.

De wetenschappers, epiodemologen en gezondheidsfunctionarissen zijn het er wel over eens dat SARS nog lang niet voorbij is en dat het nog lang kan duren voordat de oorzaak van ziekte helemaal is ontrafeld. Donderdag wordt er verder gepraat in Toronto, dan zullen ook functionarissen van de WHO aanwezig zijn.