RIJSWIJK - Particuliere beveiligingsdiensten zorgen dag en nacht voor de bewaking van de Betuwelijn. Aanleiding hiervoor zijn vertragingen op het spoortraject die worden veroorzaakt door koperdiefstal.

Dat liet een woordvoerster van Keyrail, exploitant van de goederenlijn, zondag weten.

Aanhoudingen

De politie pakte woensdagavond nog een 18-jarige jongen uit het Gelderse Buren op, omdat hij koperen kabels langs de Betuwelijn wilde stelen. Ook een 20-jarige vrouw werd aangehouden, op verdenking van medeplichtigheid. De afgelopen maanden is meer sprake geweest van koperdiefstal langs de lijn.

"Zodra er meer treinen rijden, neemt het aantal diefstallen af", aldus de zegsvrouw. Op dit moment gaan er tachtig treinen per week over het spoor, maar dat aantal gaat in april omhoog. "Dan is er maar weinig tijd voor sabotage", volgens de woordvoerster.

Detectiesysteem

De Betuwelijn heeft een detectiesysteem gekregen, dat direct een signaal afgeeft als er wordt geknoeid aan de leidingen. Hierdoor is de politie snel op de hoogte als dieven ergens langs de spoorlijn hun slag proberen te slaan.

De 160 kilometer lange goederenspoorlijn tussen het havengebied van Rotterdam en Duitsland heeft 4,7 miljard euro gekost. Koningin Beatrix liet in juni vorig jaar de eerste trein vertrekken.