MOSKOU - De Russische oppositiekandidaat voor de komende presidentsverkiezingen Michail Kasjanov mag niet meedoen aan de stembusgang.

De ex-premier zou volgens de kiescommissie te veel valse handtekeningen hebben ingeleverd op de lijst van twee miljoen steunbetuigingen die nodig zijn om als officiële kandidaat geaccepteerd te worden. Dat berichtte de BBC.

Bedrog

Het besluit van de kiescommissie was al verwacht. Kasjanov, een criticus van het Kremlin, heeft de regering al enkele malen beticht van onrechtvaardigheid en bedrog rond de komende stembusgang.

De oppositie heeft geen kans, wordt geweerd uit de media en dwars gezeten met valse procedurele acties, klagen de tegenstanders van huidig president Vladimir Poetin. Het staat eigenlijk al vast dat Dimitri Medvedev, vicepremier en protegé van Poetin, zal zegevieren bij de verkiezingen op 2 maart.

Twijfel

Op de lijst van Kasjanov zou 13,3 procent van alle verzamelde handtekeningen vals zijn. De Russische wet staat toe dat over maximaal 5 procent van de handtekeningen twijfel bestaat over de authenticiteit.

Het aantal kandidaten van de oppositie beloopt momenteel formeel nog drie, onder wie communistenvoorman Gennadi Zjoeganov. Die zei eerder te overwegen zich terug te trekken omdat het hem onmogelijk gemaakt zou worden campagne te voeren.

Volgens de peilingen maken de drie geen schijn van kans.