JAKARTA - De voormalige president van Indonesië Soeharto is zondagmorgen overleden op 86-jarige leeftijd. Dat heeft een woordvoerder van de politie meegedeeld, aldus Indonesische media.

Hij overleed rond 07.10 uur Nederlandse tijd. De zeer omstreden ex-president stierf in een ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta.

Beveiliging

Volgens het persbureau Antara waren zijn zes kinderen aanwezig bij zijn overlijden. Bij het ziekenhuis arriveerden kort na de mededeling leden van speciale legereenheden die voor de beveiliging van het gebouw gingen zorgen.

Soeharto zal maandag worden begraven in het familiegraf bij Solo - of Surakarta - in Midden-Java. Volgens Indonesische media zal het lichaam later zondag al naar Solo worden gevlogen, na kort te zijn opgebaard in het huis van Soeharto in Jakarta. De regering heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd.

Vergiffenis

De huidige president Susilo Bambang Yudhoyono zal de begrafenis bijwonen. Soeharto's dochter Siti Hariyanti 'Tutut' Rukmana zei zondag huilend voor tv-camera's dat ze heeft gebeden om vergiffenis voor haar vader. "Hij is teruggekeerd naar God".

De voorbereidingen voor de ceremonie bij het familiegraf zijn al eerder deze maand begonnen. De eerste perskaarten voor het bijwonen van de begrafenis werden ook al meer dan een week geleden uitgegeven.

Organen

De ex-dictator had eerder in de nacht van zaterdag op zondag voor de tweede keer last van het uitvallen van meerdere vitale organen tegelijk. Hij moest worden gereanimeerd. Soeharto was ruim drie weken geleden in het ziekenhuis opgenomen met problemen aan hart, long en nieren.

Soeharto was van 1968 tot 1998 president van Indonesië. Onder zijn bewind werden meer dan een half miljoen mensen vermoord, voornamelijk Chinezen, Oost-Timorezen en mensen die communist zouden zijn.

President Susilo Bambang Yudhoyono heeft de bevolking opgeroepen te bidden voor het voormalige staatshoofd.

Soeharto dood