BRDO - Nazi's die vanuit Zuid-Amerika terugkeren naar Europa, zullen veel sneller in de gevangenis belanden. Dat is zo nu de EU-landen het eens zijn over het erkennen van elkaars vonnissen die bij afwezigheid van de verdachte zijn uitgesproken.

In Italië lopen nog meerdere zaken waar Duitse oorlogsmisdadigers bij verstek worden berecht.

Als deze nazi's na een veroordeling terug zouden keren naar eender welk EU-land, kan de uitlevering aan Italië gemakkelijk geregeld worden, aldus betrokkenen bij informeel overleg van EU-ministers van Justitie in Slovenië.

Erkenning

De erkenning van elkaars 'verstekvonnissen' is geregeld zodra de 27 EU-landen het nieuwe EU-verdrag hebben geratificeerd. Dan is de EU gebonden aan het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Nu zijn er vaak nog twijfels over de rechtsgang in een ander land, waardoor rechters een verzoek van een ander EU-land over aanhouding en uitlevering van een verdachte soms afkeuren.

Reizigers

Met de nieuwe afspraken is ook de rechtszekerheid van toeristen en reizigers binnen Europa beter geregeld. Wie op vakantie een auto-ongeluk veroorzaakt of een misdrijf pleegt, heeft bij een proces bij verstek duidelijker rechten.

Nu is het soms nog zo dat een verdachte van een klein misdrijf niet eens op de hoogte wordt gesteld van het proces tegen hem. Dat kan met de nieuwe afspraken niet meer.

Taal

Ook moeten verdachten in hun eigen taal geïnformeerd worden over de aanklacht en moeten ze zich kunnen laten vertegenwoordigen door een advocaat.

"We erkennen hiermee de praktijk van andere EU-landen bij verstekveroordelingen", zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) zaterdag na afloop van het overleg met haar EU-collega's in Slovenië.