NIJMEGEN - Op het bedrijventerrein Beurtvaartweg in Nijmegen heeft zaterdagmiddag vier uur lang een zeer grote brand gewoed. De brand brak uit rond twee uur in een pand van De Klok Logistics, een bedrijf dat handelt in goederen voor de detailhandel.

Op een hal met tapijten na is het hele bedrijf van 20.000 vierkante meter in de as gelegd.

Rookwolken

De brandweer heeft het vuur bestreden met meer dan honderd man, afkomstig van acht verschillende korpsen. Volgens de politie kwamen bij de brand geen gevaarlijke stoffen vrij. Wel was er een zware rookontwikkeling, al bedreigden de rookwolken geen woonhuizen.
Het vuur trok de hele middag honderden nieuwsgierigen. De politie moest hekken plaatsen om hen op afstand te houden. Onder hen bevonden zich veel werknemers van het bedrijf, die zeer aangeslagen waren door de brand.

Omroep

De site van Omroep Gelderland was urenlang uit de lucht omdat de server vastliep door de tienduizenden bezoekers die meer wilden weten over de brand.

De politie heeft een 43-jarige toeschouwer aangehouden. Hij weigerde na meerdere verzoeken gehoor te geven aan de opdracht van de politie om het terrein te verlaten.

Ingerekend

Toen diverse loodsen instortten, beval de politie om veiligheidsredenen de honderden toeschouwers een flink eind verderop te gaan staan. De man bleef hardnekkig weigeren en werd ingerekend.

De politie heeft een groot onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. Bij het onderzoek wordt onder meer gebruik gemaakt van de video-opnames die de hele middag vanuit een helikopter zijn gemaakt.

Ramp

Directeur C. Driessen van De Klok wil nog geen uitspraken doen over de financiële consequenties voor zijn bedrijf. Maar locoburgemeester Paul Depla van Nijmegen spreekt van "een ramp".

De locatie van De Klok aan de Beurtvaartweg was het hart van het bedrijf, waar alle goederen voor distributie worden opgeslagen. Bij De Klok zijn 150 mensen in dienst. Maar indirect verschaft het bedrijf werk aan 500 arbeidskrachten.

De onderneming is sinds 1942 in Nijmegen gevestigd. Het bedrijf zit sinds 1965 in het pand aan de rand van de stad. De Klok is één van de grote spelers in de discussie rond de herstructurering van het bedrijventerrein Beurtvaartweg.