BRDO/BRUSSEL - De EU-landen steunen het plan van de Europese Commissie om te komen tot een systeem waarbij vliegtuigpassagiers van en naar Europa vóór hun vlucht persoonlijke gegevens verstrekken. Dat bleek vrijdag tijdens overleg van de EU-ministers van Justitie in Slovenië.

Brussel wil de gegevens gebruiken in het kader van de bestrijding van terrorisme en mensenhandel en maximaal dertien jaar bewaren. Ook Nederland is positief, mits de privacybescherming goed wordt geregeld. De plannen worden nu verder uitgewerkt.

Vragen

Vragen over ras, religieuze voorkeur of keuze van maaltijd tijdens de vlucht worden niet gesteld. Anders dan in een eerder verdrag met de Verenigde Staten over het uitwisselen van passagiersgegevens, wil eurocommissaris Franco Frattini (justitie) wel dat gemeld moet worden als minderjarigen zonder begeleiding vliegen. Dit om kinderhandel tegen te gaan.

Medebeslissingsrecht

De EU-landen willen het Europees Parlement nauwer betrekken bij het verdere debat over de voorstellen. De ministers willen het Europees Parlement (EP) al medebeslissingsrecht geven, terwijl het EP dat formeel pas krijgt zodra het nieuwe EU-verdrag volgend jaar in werking is getreden.

Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is daar zeer tevreden mee. "Dit is een mooi gebaar, maar ook zeer terecht. Het zou kunstmatig zijn om tot 1 januari volgend jaar te doen of het Europees Parlement niet bestaat en daarna ons medebeslissingsbevoegdheid te geven.''