DEN HAAG - De drie voorlichtingsmedewerkers van het ministerie van Sociale Zaken zijn geschorst wegens het inbreken op het computersysteem van de Geassocieerde Persdiensten (GPD). Daartoe is besloten omdat de perswoordvoerders strafrechtelijk worden vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM).

Dat blijkt uit een brief over de GPD-kwestie die minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De woordvoerders waren eerder via buitengewoon verlof tijdelijk op non-actief gesteld, kort nadat de inbraak bij het persbureau van regionale kranten aan het licht was gekomen.

Computervredebreuk

Twee medewerkers worden door het OM vervolgd voor computervredebreuk bij de GPD, het binnendringen van het beveiligde systeem en opslaan van artikelen van journalisten. Ook een teamleider van de voorlichters wordt vervolgd, omdat hij van het illegaal inloggen geweten moet hebben en niet ingreep.

Volgens Donner blijkt uit het eigen interne onderzoek naar de gang van zaken dat de twee medewerkers die inbraken op de GPD-website het expliciete verbod van het ministerie op niet-openbare sites hebben overtreden. Maar volgens de bewindsman blijken verklaringen over de teamleider dat die op de hoogte zou zijn geweest van de gang zaken, elkaar tegen te spreken.

Arbeidsrecht

Een woordvoerder van Sociale Zaken wilde niet reageren op de vraag of de schorsing een voorbode is voor ontslag, zoals wel vaker in de praktijk van het arbeidsrecht. Volgens hem moeten op basis van het interne onderzoek en dat van het OM nog besluiten genomen worden.

Ook wordt op het departement nog nagedacht of het beleid van de afdeling communicatie aangepast moet worden en "of er lessen te trekken zijn uit wat is gebeurd".