ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de twee mannen die vorig jaar een 69-jarige banketbakker in de binnenstad van Rotterdam overvielen, zwaar toetakelden en opsloten in een kast, veroordeeld tot tien en twaalf jaar gevangenisstraf en tbs.

De banketbakker uit Voorburg, die eigenlijk al met pensioen was, kwam bij de brute overval om het leven.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). "In hun zucht naar geld hebben zij doelbewust het leven van het slachtoffer opgeofferd", concludeerden de rechters.

Elvis D. en Cesar P. moesten behalve voor deze overval ook voor een aantal gewelddadige diefstallen en inbraken voor de rechter verschijnen.

Rooftocht

De 18- en 19-jarige Rotterdammers waren tijdens de bewuste nacht van 21 februari, net als vele malen ervoor, op rooftocht. De rechtbank omschreef hen als twee meedogenloze jongemannen die doelbewust op zoek waren naar zwakke, makkelijke, vaak dronken prooien. Albert de Heer was een minder weerbare man. Daarom waren de daders uit op zijn geld en auto.

Geweld

Het duo had niet de opzet hem van het leven te beroven, maar gebruikte volgens de advocaten geweld om hem onder controle te houden. Zij zagen geen causaal verband tussen de doodslag en de overval.

Het letsel, waaronder een schedelbreuk, was op zich niet dodelijk, stelden zij. De Heers hartkwaal werd hem fataal, oordeelden de raadsheren. De rechtbank sprak hen tegen. Volgens de rechters is de dood hun toe te rekenen.

Agressief

De overvallers merkten dat de man buiten bewustzijn raakte. Hij was flauw en hij hijgde. Een van de twee, die vond dat zijn vriend "een beetje te agressief" was, vroeg nog:" Wil je hem dood hebben?"

Toch sloten zij hem op in een kast, maakten de telefoons onklaar en deden zij de bakkerij op slot. Pas later die ochtend vond zijn zoon hem. Hij was toen al overleden.

Tbs

Om hun gedrag te doen veranderen, legde de rechtbank tbs op. Ze wil voorkomen dat de twee als ze weer op vrije voeten komen het criminele leven weer oppakken.

Tijdens deze delicten was Elvis D. minderjarig. Hoewel deskundigen anders adviseerden, berechtte de rechtbank hem gezien de ernst van de feiten en zijn persoonlijkheid als volwassene.