HILVERSUM - Koningin Beatrix moet haar schoondochter Máximaen kroonprins Willem-Alexander voor laten gaan in populariteit. Dekoningin eindigt op de derde plaats in een populariteitspoll diedeel uitmaakt van een enquête die NOS Actueel uit liet voeren doorhet Nipo.

Op de vierde plaats staat de jarige prinses Juliana. Depopulariteit van de monarchie trekt volgens de NOS-cijfers weeriets aan ten opzichte van het begin van de affaire rond prinsesMargarita. Toen vond 81 procent van de ondervraagden het goed datNederland een monarchie is, nu ligt dat percentage op 86 procent.Toch vindt een meerderheid (57 procent) dat erfopvolging niet meervan deze tijd is.

De helft van de Nederlanders vindt de affaire-Margaritaschadelijk voor het koningshuis, al zegt driekwart geen geloof tehechten aan de aantijgingen van de prinses en haar man Edwin de Royvan Zuydewijn.

Gevraagd naar de invloed van de koningin op het landsbestuurnoemt 60 procent de macht van het staatshoofd precies goed, 30procent vindt dat haar invloed wel wat minder mag. Volgens 44procent mag Beatrix de politiek niet negeren. Eenzelfde percentageheeft daar geen problemen mee.