BRDO - Minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken is niet van plan het besluit van de gemeenteraad van Maastricht om vijf coffeeshops te verplaatsen naar de grens met België, terug te draaien.

België is fel tegen de komst van de coffeeshops aan de grens en protesteert al jaren tegen de plannen. "Wij houden de verplaatsing niet tegen, maar willen wel in overleg met de Belgen de overlast tegengaan", aldus Ter Horst vrijdag.

Problematiek

De PvdA-minister is vrijdag samen met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie in Slovenië voor een informele vergadering van EU-ministers. Op verzoek van de Belgen is er en marge van de bijeenkomst topoverleg met Hirsch Ballin over de problematiek.

Ter Horst zou in theorie het besluit van Maastricht tegen kunnen houden met een Koninklijk Besluit, maar dat gebeurt alleen als er sprake is van een staatsbelang.

Als het besluit rechtsgeldig is, verandert ze er niets aan, aldus Ter Horst vrijdag. Volgens Ter Horst kan een goede samenwerking tussen Nederlandse en Belgische politie de grootste problemen wegnemen.

Brief

Maar België denkt daar anders over. Vorig voorjaar nog stuurde de Belgische premier Guy Verhofstadt een boze brief aan premier Jan Peter Balkenende over de zaak. Minister Hirsch Ballin zei vlak daarna dat een Maastrichts besluit de problemen voor de Belgische buurgemeenten niet mag verergeren.

Inmiddels dreigt België naar de rechter te stappen. Een eenzijdig Nederlands besluit zou in strijd zijn met het Schengen-akkoord.