RIJSWIJK - De Consumentenbond rukt het onderzoek naar de toepassing van probiotica bij mensen met een acute alvleesklierontsteking geheel uit zijn verband en bedrijft paniekvoetbal.

Dat schrijft de immunoloog Eric Claassen, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, op de website van het tijdschrift gezondNU, een maandblad over voeding, gezondheid en psyche. Claassen noemt de oproep van de Consumentenbond aan minister Ab Klink van Volksgezondheid om de veiligheid van probiotica te onderzoeken "volstrekt onzinnig".

Alvleesklier

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) maakte woensdag bekend dat bij een onderzoek naar de toepassing van probiotica bij mensen met een acute alvleesklierontsteking aanzienlijk meer patiënten waren gestorven die de probiotica hadden gekregen dan patiënten in de controlegroep. Het UMC coördineerde het onderzoek, dat in vijftien ziekenhuizen plaatshad.

Statistiek

Claassen denkt dat de 24 sterfgevallen in de met het middel behandelde groep patiënten niets met probiotica te maken hadden. "Er dient nog eens goed te worden gekeken naar de statistische verwerking van de onderzoeksgegevens", schrijft hij.

De immunoloog wijst erop dat mensen met een acute alvleesklierontsteking een groot risico lopen te sterven. De patiënten in het onderzoek kregen een speciaal voor het onderzoek samengesteld probioticapreparaat, dat bovendien rechtstreeks in de darmen werd toegediend. De probiotica die bijvoorbeeld in het gezondheidsdrankje Yakult zitten, worden via de mond ingenomen.

Noodklok

Hoewel de Voedsel en Waren Autoriteit liet weten geen reden te zien het gebruik van dergelijke drankjes te ontraden, luidde de Consumentenbond volgens Claassen onmiddellijk de noodklok. De bond is volgens hem het spoor geheel bijster.

Advies

De Consumentenbond zegt in een reactie dat vele leden om een advies hebben gevraagd. Op basis van de huidige informatie kon de bond echter geen goed antwoord geven. Bovendien blijken de deskundigen het niet op alle punten met elkaar eens. De bond benadrukt overigens dat hij allerminst zegt dat producten met probiotica onveilig zijn. De bond wil slechts alle mogelijke problemen uitsluiten.

Veilig

Het Voedingscentrum beklemtoonde vrijdag dat zuiveldrankjes met probiotica veilig zijn voor gezonde mensen. Het pleit wel voor meer onderzoek naar gebruik van zulke producten bij kwetsbare groepen als baby's en zieken.