MAASTRICHT - De bewoners van de Patio Sevilla-appartementen in Maastricht vinden dat justitie hen onvoldoende of zelfs helemaal niet op de hoogte houdt van het strafrechtelijk onderzoek naar het instorten van vijf balkons in hun wooncomplex. Op hun verzoek gaat burgemeester G. Leers van Maastricht een brief aan het Openbaar Ministerie (OM) sturen.

"Daarin schrijf ik dat het wenselijk is dat justitie informatie verschaft aan de bewoners", zei Leers dinsdagavond na afloop van overleg met de bewoners. "De mensen wachten met smart op informatie van justitie. Ze willen weten waar ze aan toe zijn", aldus de burgemeester.

Narekenen

Aannemer Smeets Bouw en projectontwikkelaar 3W Vastgoed, die samen het bouwteam vormden voor de Patio Sevilla, zijn nog niet door justitie gehoord, liet directeur P. Smeets van het gelijknamige bouwbedrijf dinsdagavond weten. Smeets heeft ook een brief aan de officier van justitie geschreven waarin hij vraagt om vrijgave van alle inbeslag genomen stukken. "Dan kunnen we een eigen onderzoek instellen", aldus Smeets. Het bouwbedrijf wil voor de zekerheid nog eens de totale constructie van het gebouw laten narekenen, zei Smeets.

Doorlichten

Inmiddels heeft de gemeente Maastricht besloten de afdeling Bouw- en Woningtoezicht (BWT) nog eens door te lichten. Dat maakte wethouder W. Hazeu (Volkshuisvesting, GroenLinks) dinsdag bekend. Dit plan was al eerder opgesteld, maar is door het ongeval met de balkons in een stroomversnelling geraakt. Hazeu zei overigens geen twijfel te koesteren aan het goed functioneren van zijn dienst. Maar hij wil toch de onrust onder de bewoners wegnemen, onder meer door dit interne onderzoek.

Dossier

Komende dinsdag of woensdag stelt de gemeente het hele dossier van BWT beschikbaar. De gemeente doet dat op verzoek van diverse media, aldus Hazeu. De gemeente zal het dossier bij die gelegenheid ook toelichten.