ENSCHEDE - Een militaire eenheid is in Enschede om op de parkeerplaats bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) een noodafdeling voor de intensive care (ic) op te bouwen.

Op de bestaande ic-afdeling is donderdag bij twee patiënten de bacterie Acinetobacter Baumannii aangetroffen.

De bacterie is te vergelijken met een andere ziekenhuisbacterie, MRSA. Beide bacteriën zijn hardnekkig en ongevoelig voor de meeste antibiotica.

Gevaren

De Acinetobacter Baumannii kan in ieder orgaan infecties veroorzaken, maar infecties aan de luchtwegen komen het meest voor.

De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen die worden beademd. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen kans op een besmetting.

Besmetting

De besmetting is maandag al ontdekt. Dat heeft een woordvoerder van MST donderdagavond bekendgemaakt.

"Zij zijn toen onmiddellijk naar de isoleerafdeling van de ic gebracht. Wellicht dat er nog meer patiënten zijn besmet. Dat wordt op dit moment nog onderzocht."

Nood-ic-afdeling

De nood-ic-afdeling krijgt een afmeting van 40 bij 50 meter. Een soortgelijke semipermanente ic-unit staat ook bij het Nederlandse militaire kamp in Afghanistan, meldt de woordvoerder.

Ontsmetting

Op de besmette ic-afdeling van het MST liggen momenteel veertien patiënten. Die blijven daar gewoon.

"Pas als de laatst patiënt uit de ic-afdeling is ontslagen, kan begonnen worden met de ontsmetting van deze afdeling."

Maanden

Volgens Arkenbout kan het wel drie maanden duren voordat dit het geval is. Tot die tijd blijft het MST aangewezen op de noodvoorziening.

Die telt in totaal twaalf bedden. Volgens het MST gaat het om een volwaardige ic-unit met alle mogelijke faciliteiten.

Landmacht

Woordvoerder Sander Hendricks van de Landmacht zegt dat zijn manschappen tien uur nodig hebben om de ic-unit op te bouwen.

"In de loop van vrijdagochtend moet de ic operationeel zijn." Volgens Hendricks is het de eerste keer dat een Nederlandse ziekenhuis een beroep doet op een nood-ic.

Nood-ic Enschede