KABUL - De Nederlandse ambassadeur in Afghanistan heeft donderdag in Kabul de grote bezorgdheid van Nederland overgebracht over de terdoodveroordeling van de 23-jarige journalist Sayed Parvez Kambakhsh.

In een ontmoeting met de Afghaanse viceminister van Justitie Qasim Hashimzai benadrukte de ambassadeur dat Nederland principieel tegenstander is van de doodstraf.

Er is bovendien op gewezen dat juridische bijstand voor de journalist ontbreekt en het proces achter gesloten deuren plaatsvindt.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) had de ambassadeur donderdagochtend opdracht gegeven voor het gesprek. Vanuit Syrië liet Verhagen eerder al weten zeer bezorgd te zijn over de veroordeling.

De journalist is door een rechtbank in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif wegens godslastering ter dood veroordeeld. Hij zou on-islamitische artikelen hebben verspreid, wat strafbaar is in Afghanistan.

Balkenende

Tijdens het World Economic Forum in Davos heeft premier Jan Peter Balkenende donderdagavond een ontmoeting gehad met de Afghaanse premier Hamid Karzai.

Volgens een woordvoerder van de minister-president heeft Karzai in dat gesprek toegezegd dat hij zich persoonlijk in de kwestie zal gaan verdiepen.