BRUSSEL - Kosovo's uitroepen van onafhankelijkheid is een kwestie van dagen, zei premier Hashim Thaci van de opstandige Servische provincie donderdag.

De nieuwe premier sprak na een bezoek met de EU-buitenlandgezant Javier Solana in Brussel. De EU zelf liet zich niet uit over een datum voor Kosovo's geplande uitroepen van onafhankelijkheid.

Het uitroepen van onafhankelijkheid ligt zeer gevoelig in de internationale politiek. Servië is groot tegenstander en dreigt gesprekken over EU-toetreding te staken. Maandenlange onderhandelingen tussen Servië, Kosovo en andere betrokkenen hebben geen resultaat opgeleverd.

De stap naar onafhankelijkheid zal volgens Thaci in samenwerking gaan met de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Baskenland

Verwachting in Brussel is dat bijna alle 27 EU-landen Kosovo formeel op enig moment erkennen. Ook Nederland zal dat doen. Alleen Spanje blijft weigeren om Kosovo als nieuw land te erkennen. Spanje wil zo voorkomen dat eigen opstandige gebieden als Baskenland het voorbeeld volgen van Kosovo.

De weigering van Spanje kan gevolgen hebben voor Kosovo: het nieuwe land kan daardoor niet toetreden tot bepaalde internationale organisaties.

Autonoom

Kosovo staat sinds 1999 onder leiding van de Verenigde Naties, na de NAVO-bombardementen op Belgrado, om de etnische Albanezen te beschermen tegen Servisch geweld. Sindsdien heeft Kosovo de status van autonoom territorium onder VN-resolutie 1244.