WASHINGTON - Het aanbod van Noord-Korea om zijn kern- en raketprogramma te beëindigen in ruil voor belangrijke toezeggingen van de Verenigde Staten, is volgens de Amerikaanse minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken onvoldoende.

"Het is een voorstel dat ons niet in de richting brengt die we op moeten gaan. Maar we zullen het desondanks bestuderen", zei de bewindsman dinsdag voor de Senaatscommissie van Buitenlandse Betrekkingen. "Het is het soort voorstel dat we al eerder van hen hebben gezien."

Intimidatie

Pyongyang deed het voorstel vorige week in Peking tijdens overleg tussen Noord-Korea, de Verenigde Staten en China. Powell waarschuwde tijdens de commissiezitting de Noord-Koreanen dat de VS "zich niet zullen laten intimideren door hun claims en dreigementen".

De minister sprak enkele uren nadat Noord-Korea had gemeld dat verdere gesprekken over de nucleaire crisis zinloos zijn zolang Washington niet instemt met zijn verzoek voor een niet-aanvalsverdrag tussen beide landen. Pyongyang voorspelde dat de crisis zal blijven voortduren zolang de VS hun "vijandelijke politiek" niet wijzigen.

Punt

Volgens een bron in Washington ziet Powell de besprekingen met Noord-Korea graag voortgezet, maar wil minister van Defensie Rumsfeld er het liefst een punt achter zetten.De belangrijkste adviseurs van de president komen waarschijnlijk dinsdag nog bij elkaar. In dat overleg zouden zij spreken over de vraag of de onderhandelingen met Noord-Korea moeten worden voortgezet.

'Chantage'

Amerikaanse functionarissen hebben laten doorschemeren dat Washington niet toegeeft aan "chantage" en Noord-Korea niet wil belonen voor zijn "slechte gedrag". Pas als Noord-Korea verifieerbaar is gestopt met zijn kernprogramma kunnen de VS het communistische land een pakket economische en politieke maatregelen aanbieden', aldus woordvoerder Ari Fleischer van het Witte Huis.

President Bush sprak dinsdag per telefoon met de leiders van Japan en Zuid-Korea over de kwestie. De president herhaalde zijn intentie om de kwestie op een vreedzame wijze op te lossen, aldus een zegsman van het Witte Huis. Bush wil Tokio en Seoul betrekken bij toekomstige gesprekken tussen de VS en Noord-Korea.