AMSTERDAM - De Nederlandse Spoorwegen (NS) adviseren treinreizigers op Koninginnedag het Centraal Station in Amsterdam te mijden. Door de aanleg van de Noord-Zuidlijn zijn er veel opbrekingen bij het station. Dat betekent minder ruimte voor de mensenmassa.

De NS vraagt reizigers uit te stappen op station Amstel of Sloterdijk en vandaar op een andere manier dan per trein door te reizen naar het centrum van Amsterdam. Treinreizigers moeten sowieso rekening houden met overvolle treinen en mogelijk langere reistijden, waarschuwt de NS. De treinen rijden volgens de zaterdagdienstregeling.

Twee jaar geleden ontstond rond het Centraal Station een grote chaos. De treinenloop liep de hele dag al niet lekker en 's avonds werd het helemaal hopeloos. Er braken rellen uit onder de koninginnedagvierders die naar huis wilden, maar voor een dicht Centraal Station strandden.

Om dergelijke problemen te voorkomen, verkoopt de NS woensdag geen alcohol in de treinen. Ook op de stations in heel Nederland zijn geen alcoholhoudende dranken te koop. Het gaat zelfs zover dat mensen met meer dan één flesje of blikje op zak het risico lopen dat hun drankjes in beslag worden genomen.

Het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) Amsterdam sluit zich bij het advies van de NS aan om het Centraal Station te mijden. Het GVB vraagt metropassagiers op de stations Waterlooplein of Nieuwmarkt uit te stappen en vervolgens te gaan lopen. De trams rijden op Koninginnedag niet in de binnenstad. Het GVB geeft via www.gvb.nl de omleidingen van het openbaar vervoer in Amsterdam aan en de looproutes naar de metrostations.