DEN HAAG - Door een uitglijder van CDA-leider Balkenende zagen de informateurs Hoekstra en Korthals Altes zich dinsdagmiddag genoodzaakt het schema van de formatie-onderhandelingen helemaal om te gooien.

Balkenende heeft zich volgens bronnen op het Binnenhof de woede van de informateurs op de hals gehaald door al voor de beslissende onderhandelingen met D66 te zeggen dat hij met deze partij een nieuw kabinet wil vormen.

Deze voortijdige ontboezeming wordt beschouwd als zeer onfatsoenlijk naar de ChristenUnie en de SGP toe, die ook in beeld waren. Balkenende had eerst het gesprek met D66-fractievoorzitter Dittrich moeten afwachten, vinden de informateurs.

Onaangenaam verrast

Ook ChristenUnie-leider Rouvoet en SGP-voorman Van der Vlies waren onaangenaam verrast. "Een bedrijfsongeval van Balkenende", aldus Van de Vlies.

Hoekstra en Korthals Altes waren aanvankelijk van plan eerst met Balkenende en VVD-leider Zalm om de tafel te gaan, vervolgens Dittrich daar bij uit te nodigen en af te sluiten met een overleg met alleen Rouvoet en Van der Vlies.

In dat laatste onderhoud zouden die twee dan te horen hebben gekregen waarom ze buiten de boot zijn gevallen. Door de uitglijder van Balkenende zagen de informateurs zich genoodzaakt Rouvoet en Van der Vlies direct uit te nodigen.