EINDHOVEN - Rob van Gijzel heeft woensdag het ongeldige burgemeestersreferendum in Eindhoven gewonnen. De opkomst bleef inclusief blanco stemmen steken op 24,6 procent. Voor een geldig referendum was een opkomst van 30 procent nodig.

Volgens de voorlopige einduitslag haalde Rob van Gijzel 68,5 procent van de stemmen. Voor Leen Verbeek koos 31,5 procent van de stemmers.

De kiescommissie stelt de definitieve uitslag donderdagmiddag vast. Ook is dan pas bekend hoeveel mensen een blanco (protest)stem hebben uitgebracht.

De gemeenteraad van Eindhoven heeft nu het laatste woord en bepaalt donderdagavond wie van de twee PvdA-kandidaten voorgedragen zal worden als de opvolger van Alexander Sakkers (VVD).

Geweldig

Het burgemeestersreferendum in Eindhoven is niet mislukt, vindt winnaar Rob van Gijzel. Nadat de uitslag woensdag na middernacht bekend was geworden sprak hij van een "geweldige opkomst".

"Vooraf zei iedereen dat het in Eindhoven wel net zo'n mislukking zou worden als in Utrecht, maar de opkomst hier is wel drie keer zo hoog. Daar mogen we hartstikke trots op zijn", aldus Van Gijzel. Volgens hem heeft de kiezer een duidelijke uitspraak gedaan.