DEN HAAG - NS heeft toegezegd om hoofdconducteurs die dat willen een opleiding te laten volgen waardoor ze geweldsbevoegdheid krijgen. Dat zei staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) woensdag in de Tweede Kamer.

Vrijwel de hele Tweede Kamer was verontrust doordat hoofdconducteurs van de NS sinds 1 januari van dit jaar de bevoegdheid hebben verloren om geweld te gebruiken tegen raddraaiers in de trein.

Ze mogen nu alleen nog maar geweld gebruiken uit zelfverdediging en moeten mobiele teams inschakelen om agressieve klanten tot de orde te roepen.

De minister van Justitie kondigde in 2005 al aan, dat hoofdconducteurs alleen geweld mogen gebruiken nadat zij daarvoor een speciale training hebben gehad, maar NS kreeg een ontheffing tot 1 januari 2008.

Niet voldoende

De toezegging van NS om conducteurs een geweldstraining te geven stelde de Kamer niet helemaal gerust. Tot dusver bestaan de mobiele teams uit ongeveer 300 buitengewoon opsporingsambtenaren met geweldsbevoegdheid, die werken vanuit een twintigtal plekken in het land, maar dat is niet voldoende.

Dit jaar zou die groep moeten groeien tot 600 à 700 speciaal opgeleide medewerkers.