DEN HAAG - Cabaretier Herman Finkers wordt Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, schrijver Maarten 't Hart ook. De populaire tv-maker Rik Felderhof wordt Officier in de Orde van Oranje-Nassau, schaatser Erben Wennemars en gewezen marathoncrack Jos Niesten Ridder in dezelfde orde.

Toch valt het aantal bekende Nederlanders (BN'ers) bij de traditionele Lintjesregen deze keer wat tegen. De meesten van de gelukkigen zijn niet beroemd maar daarom niet minder gewaardeerd: zoals de Zeister tweeling C. en M. Koning. De zusjes worden beiden lid in de Orde van Oranje-Nassau en volgens de gemeente Zeist is dat tamelijk uniek.

Toch zijn er her en der wel kopstukken te bekennen in de 'buitengewone' uitgave van de Staatscourant met de 'Koninklijk onderscheidingen verleend ter gelegenheid van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin."

Zo zijn er zelfs drie Commandeurs benoemd. De Belgische minister van staat Eyskens wordt Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Voorzitter Cees van Lede van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel wordt Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, net als prof. dr. L. van Golde, hoogleraar Veterinaire Biochemie van de Univeriteit van Utrecht.

Kunstenaars met een lintje zijn verder onder anderen musicus Frans Brüggen (Ridder Nederlandse Leeuw), zanger Ton Koopman (idem), actrice Henny Orri (idem), auteur Ton van Reen (idem). Bluesmuzikant Harry (Cuby) Muskee wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, net als directeur Arthur Sonnen van het Nederlands Vlaams Theaterfestival en adjunct-directeur public relations bij het Koninklijk Concertgebouworkest Sjoerd van den Berg. De beeldend kunstenaar Jan Asselbergs wordt Officier in de Orde van Oranje-Nassau, zijn collega Jan Beutener Ridder. Leden in de Orde van Oranje-Nassau worden ook de leden van de formatie de Havenzangers W. Mulder (toetsenist en accordeonist) en H. Pleket (leadzanger).

De onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is ook weggelegd voor hoogleraar staatsrecht dr. D.J. Elzinga uit Groningen en voor hoogleraar en predikant Anne van der Meiden. Officier in de Orde van Oranje-Nassau wordt ook drs. B. Woelderink, de scheidend directeur van het Koninklijk Huisarchief. Eenzelfde lintje is er voor hoogleraar parlementaire geschiedenis en publicist Joop van den Berg en voor senator prof .dr. ir. Egbert Schuurman.

Opvallend is dat die onderscheiding ook is weggelegd voor de voormalige burgemeesterskandidaat voor Maastricht en huidige vice-voorzitter van het Nederlands Accreditatie Orgaan voor het Hoger Onderwijs K. Dittrich. Hij werd ooit verdacht van belastingfraude in zijn toenmalige functie van bestuurslid van voetbalclub MVV. J. Leemhuis-Stout, die vertrok als commissaris van de koningin van Zuid-Holland omdat de provincie op eigen houtje bankiertje had gespeeld in de Ceteco-affaire, wordt ook Officier in de Orde van Oranje-Nassau, net als Jos Staatsen, oud-burgemeester van Groningen en voormalig bestuurder Betaald Voetbal van de Voetbalbond.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau wordt ook Achmed Aboutaleb, voormalig directeur van het Instituut voor Multiculturele ontwikkeling FORUM.