AMSTERDAM - De 'Anne Frankboom' blijft nog vijf tot tien jaar staan. Daartoe wordt de wereldberoemde kastanje ondersteund met een speciale constructie. Het Amsterdamse stadsdeel Centrum, de Bomenstichting, de stichting Support Anne Frank Tree, de Anne Frank Stichting en andere betrokkenen hebben hierover een overeenkomst getekend.

Dat meldde woensdag Arnold Heertje, emeritus hoogleraar in de economie en bestuurslid van Support Anne Frank Tree. Deze stichting, die bestaat uit omwonenden en andere betrokken burgers, neemt vanaf februari de verzorging van de boom over van het stadsdeel Centrum.

De organisatie begint daartoe binnenkort met het werven van fondsen. De ondersteunende constructie kost 50.000 euro. Daarnaast heeft Support Anne Frank Tree nog eenmalig 20.000 euro nodig voor werkzaamheden aan de kruin van de kastanje en jaarlijks circa 10.000 euro voor het onderhoud van de boom.

Stambreuk

De 'Anne Frankboom' moet overigens uiterlijk eind mei ondersteund zijn. Dan staat hij namelijk in de bloei en neemt de kans op stambreuk door het gewicht van de bladeren toe. De Bomenstichting, die veel expertise in huis heeft, gaat Support Anne Frank Tree helpen met de verzorging.

Heertje zei erg blij te zijn dat de kastanje nog even blijft staan. "Het is niet zomaar een boom. De 'Anne Frankboom' heeft alles te maken met de vervolging van de joden." Anne Frank keek vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.

Kappen

Het stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de 31 ton zware boom eerder laten kappen omdat die is aangetast door de agressieve dikrandtonderzwam. De Bomenstichting en een aantal omwonenden staken hier echter een stokje voor door naar de rechter te stappen. Die oordeelde dat de tegenstanders van de kap eerst met plannen mochten komen om de kastanje te redden.

Een woordvoerder van Amsterdam-Centrum noemde de afspraken woensdag prima. Het stadsdeel wilde de zieke boom laten kappen omdat die mogelijk zou kunnen omvallen. Door de overeenkomst is dat risico niet meer aanwezig.