DEN HAAG - De dreiging van islamitisch terrorisme blijft in de wereld en zeker ook in Nederland en Europa nog een reeks van jaren bestaan. Dat concludeerde het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) S. van Hulst dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van de AIVD. Het verslag is inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens Van Hulst kan anderhalf jaar na de 'helse aanslagen' in de Verenigde Staten voorzichtig een eerste balans worden opgemaakt. "Er zijn geen aanwijzingen dat de dreiging zal verminderen", stelt hij vast. Wel meent de baas van de AIVD dat er het afgelopen jaar slagen zijn toegebracht aan het islamitisch terrorisme.

Zo wijst Van Hulst er op dat intensieve samenwerking met politie, justitie, openbaar bestuur in Nederland en internationale samenwerking hebben geleid tot goede resultaten. Hij duidt op het oprollen van terroristische cellen en het arresteren van leiders van terroristische cellen. Ook zijn er volgens hem aanslagen voorkomen en geldstromen voor terroristische doeleinden opgespoord en tot stoppen gebracht.

Geen concrete dreiging

Maar dat er van een concrete dreiging van terrorisme voorlopig sprake blijft, valt volgens Van Hulst te concluderen uit het feit dat wereldwijd niet alle aanslagen zijn voorkomen. Ook is de radicalisering binnen de moslimwereld toegenomen, constateert de AIVD. Door het succesvol recruteren van jonge moslims voor de heilige oorlog, de jihad, blijft er ook dreiging binnen Europa, inclusief Nederland.

De AIVD ziet zich voor een zware opgave gesteld om de komende jaren Nederland te beschermen tegen terroristische dreigingen. Van Hulst: "Soms overtreffen deze verwachtingen onze mogelijkheden. Wettelijke bevoegdheden stellen paal en perk aan onze mogelijkheden, gelukkig maar."

Zicht op netwerken

Het hoofd van de AIVD bestrijdt dat er in Nederland soms te verdraagzaam wordt omgegaan met het aanpakken van terrorisme. "In is er een fors aantal aanhoudingen gedaan en is het afreizen van jonge, opgeleide strijders tegengegaan", benadrukt hij. "Ook is er zicht op verdachte netwerken."

Maar het bestrijden van terrorisme is ingewikkeld, meent de AIVD. De dreigingen en de mensen die er achter zitten zijn volgens de dienst wereldwijd georiënteerd, ondoorzichtig en bestaan deels uit gelegenheidsverbanden. Ze beschikken over moderne techniek en over veel kennis van bijvoorbeeld chemische en biologische strijdmiddelen. Ook weten ze zich steeds weer te voorzien van financiële middelen, mede door criminele activiteiten.

"Het binnendringen van kleine afgesloten cellen is een hels karwei", zegt Van Hulst. "In Nederland kiezen we daarom voor een brede benadering. We richten ons niet alleen op het terrorisme maar we hebben ook aandacht voor het radicaliseren van moslims en de processen die integratie van deze groep mensen onder druk zetten."