ARNHEM - Op de Veluwe zijn levende bomen ontdekt die duizenden jaren oud zijn. Het gaat om zomereiken, wintereiken en beuken. In het Kootwijkerzand ligt een nog levende stronk van een wintereik met een omtrek van dertig meter.

Dat is ontdekt door onderzoekers die de Veluwe nauwkeurig in kaart brengen. Bomendeskundige B. Maes maakte de opzienbarende ontdekking zondag bekend in het VARA-programma Vroege vogels

De provincie Gelderland heeft opdracht gegeven voor een cultuurhistorisch onderzoek van de Veluwe, zo bevestigt een woordvoerder. Bovendien lopen er al enkele jaren allerlei onderzoeken en projecten die tot doel hebben van de Veluwe weer een aaneengesloten natuurgebied te maken. Dat moet rond 2010 het geval zijn.

De Veluwe is het oudste levende landschap van Nederland. Het gebied is vrij ongeschonden bewaard gebleven omdat het altijd natuurgebied geweest is. Op de Veluwe zijn onder meer ook Keltische resten aangetroffen.

Karel de Grote

Rond nederzettingen in de omgeving van Elspeet, Vierhouten, het Gortelse Bos, Meervelder Bos en Hoog Soeren hebben biologen nu ook de oudste stukken bos ontdekt. Sommige nog levende eiken en beuken stammen volgens Maes uit de tijd van Karel de Grote en uit het Romeinse Rijk.

De bospercelen zijn vanaf het begin als hakhout gebruikt. Zodoende konden oude resten steeds opnieuw uitlopen. Maes meent dat het mogelijk is om op de Noord-Veluwe een week rond te wandelen door bossen uit de Romeinse tijd.

Op de eikenstronk in het Kootwijkerzand wordt DNA-onderzoek gedaan om vast te stellen om of de enorme stam de rest van één boom is. Het Kootwijkerzand wordt op dit moment afgegraven om het eeuwenoude stuifzand weer de ruimte te geven.