WASHINGTON - Fred Thompson staakt zijn poging de kandidatuur van de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen van 2008 in de wacht te slepen. Dat heeft hij dinsdag in een korte verklaring laten weten, meldde nieuwszender CNN.

De campagne van de conservatieve oud-senator uit Tennessee en Law & Order-acteur verliep teleurstellend.

"Ik heb me teruggetrokken als presidentskandidaat. Ik hoop dat mijn land en mijn partij iets hebben gehad aan mijn inbreng", staat in het communiqué van Thompson.

Favorieten

De 65-jarige Thompson begon zijn campagne in september, maanden nadat zijn rivalen dat hadden gedaan. Aanvankelijk werd hij nog beschouwd als een van de favorieten bij de Republikeinen, maar daarna ging het bergafwaarts.

Bij de zes Republikeinse voorverkiezingen die tot nu toe zijn gehouden, haalde hij steeds maar een paar procent van de stemmen. Zaterdag in South-Carolina had hij eigenlijk moeten winnen om nog enige kans te maken in de komende voorverkiezingen, maar hij eindigde als derde.

Verkiezingsrace

Het is niet bekend wie van de overgebleven kandidaten Thompson steunt. De Republikeinse verkiezingsrace ligt nog volledig open. Uit peilingen blijkt dat John McCain bij de komende voorverkiezingen in Florida op 29 januari een voorsprong heeft op Rudy Giuliani, Mitt Romney en Mike Huckabee.