BERLIJN - De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zijn het dinsdag eens geworden een nieuwe resolutie inzake Iran.

Dat maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, bekend.

Over de inhoud van de nieuwe resolutie bestaat onduidelijkheid. Steinmeier zei dat de ontwerptekst voorziet in nieuwe sancties tegen Teheran, maar zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontkende dat later tegenover Russische journalisten.

Overleg

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en de Bondsrepubliek voerden overleg in Berlijn over het omstreden nucleaire programma van het regime in Teheran.

De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat Iran afziet van de verrijking van uranium. Zij vrezen dat Teheran een kernwapen ontwikkelt.

Elementen

Volgens een Amerikaanse functionaris "worden de al bestaande sancties aangescherpt en worden er nieuwe elementen aan toegevoegd." Dat de zes landen het eens zijn over de ontwerpresolutie is "een verrassing voor Iran", aldus de functionaris. Iran dacht dat de landen het niet eens zouden worden over de resolutie.

Gaten

Ook de Amerikaanse minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken twijfelde of de zes landen het eens zouden worden. "Er zijn nog gaten te dichten", aldus Rice voor het overleg in Berlijn.

Vertrouwen

Steinmeier had dinsdagochtend vertrouwen in een eensgezinde uitkomst. Hij noemde de deelname van Rusland en China een positief signaal.

Moskou en Peking pleitten voor een minder harde aanpak van Iran en wilden vooral meer onderhandelingen met dat land.