PARIJS - Kinderen met SARS lijken minder ziek te zijn dan volwassenen en oudere tieners. Ook lijkt het erop dat ze minder besmettelijk voor andere mensen zijn dan ouderen. Dat blijkt uit een onderzoek van artsen in Hongkong, gepubliceerd in het medisch tijdschrift The Lancet.

De artsen onderzochten de eerste tien Hongkongse kinderen die zijn behandeld wegens SARS. De kinderen, tussen de anderhalf en zestien jaar, zijn eind maart in ziekenhuizen opgenomen.

De vijf tieners (tussen de 13 en 16 jaar) hadden symptomen die erg leken op die van volwassen SARS-patiënten, zoals spierpijn, hoofdpijn, rillingen en ademhalingsmoeilijkheden. Maar de vijf jongere patiënttjes (tot zeven jaar oud) hadden veel minder last. Wel vertoonden ze de klassieke SARS-verschijnselen als koorts, hoesten en loopneuzen, maar erger werd het niet. Ook hadden ze geen extra zuurstof nodig, in tegenstelling tot de tieners.

De artsen denken dat jonge kinderen een mildere variant van de ziekte krijgen, die minder agressief verloopt dan bij jong-volwassenen en volwassenen. Acht van de tien had met de infectie nog op school gezeten.

Onderzoek wees uit dat ze niemand hadden besmet. SARS bij volwassenen lijkt juist zeer gemakkelijk overdraagbaar. De wetenschappers stellen wel dat meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken.