AMSTERDAM - Het resultaat van de projecten voor Antilliaanse risicojongeren in Nederland is volstrekt onvoldoende. Dat antwoordde minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) dinsdag op vragen van de VVD in de Tweede Kamer.

Vogelaar komt daarom begin volgende maand met een aanvalsplan om de resultaten van de projecten, die zo'n twintig miljoen euro hebben gekost, te verbeteren.

Aanvalsplan

Vogelaar stelt samen met de 21 zogenoemde Antillianengemeenten een aanvalsplan op. Antillianengemeenten zijn steden waar Antilianen een aanzienlijk deel van de lokale bevolking uitmaken. Behalve de grote steden gaat het om bijvoorbeeld Den Helder, Capelle aan den IJssel en Schiedam.

Klachten

De VVD stelde vragen nadat bestuurders van Antilliaanse organisaties in Nederland zich hadden beklaagd over de resultaten van bepaalde projecten.

Deze zijn gericht op het op het rechte pad houden van Antilliaanse jongeren, en dan vooral op het tegengaan van criminaliteit, vroegtijdig schoolverlaten en werkloosheid onder risicojongeren.

De 21 Antillianengemeenten kregen de overheidssteun van in totaal twintig miljoen sinds 2005. Dit jaar eindigt de steun.