DEN HAAG - Het aantal grote branden is vorig jaar fors toegenomen. Het Verbond van Verzekeraars telde in dat jaar 108 van die branden met een schade van ten minste één miljoen euro per brand. Dat liet het verbond dinsdag weten.

De totale schade door deze grote branden bedroeg 450 miljoen euro. Dat is 50 procent meer dan in 2006, toen de schade door grote branden, 79 stuks, uitkwam op 290 miljoen euro. In 2005 waren er 73 grote branden.

Volgens het verbond liggen de cijfers voor het vierde kwartaal van 2007 fors hoger dan een jaar eerder. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars ziet in de schadecijfers een extra aansporing om brandpreventie hoger op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten.

Rookmelder

"Het is aan de overheid om een voortrekkersrol te vervullen. De knop moet om", aldus Weurding. Hij noemt concrete maatregelen als sprinklerinstallaties voor alle overheidsgebouwen, een rookmelder in iedere woning, betere beschikbaarheid van bluswater en 'meer rood op straat'.

De hoogste schadepost kwam in het vierde kwartaal van 2007 uit op ruim 27 miljoen euro door een brand in een distributiecentrum in Almere.

In totaal telden de verzekeraars in dat kwartaal 41 miljoenenbranden en een totale schadelast van 130 miljoen euro. In de laatste drie maanden van 2006 lag dat met 23 branden en 82 miljoen euro schade fors lager.

Piek

In 2003 bereikte het aantal grote branden een piek. Het Verbond van Verzekeraars registreerde toen 129 grote branden.

Grote branden in 2007