WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft ermaandag in een toespraak voor gepleit dat Irak zijn eigen leiderskiest zonder druk van de Verenigde Staten. Hij sprak in Dearborn,een bolwerk van Iraakse immigranten in de staat Michigan.

"Irak zal democratisch zijn", zei Bush tegen een enthousiastemenigte. "Het Iraakse volk zal zijn eigen leiders kiezen en zijneigen regering. Amerika is niet van plan onze regeringsvorm of onzecultuur op te leggen" aan de Iraakse bevolking.

In zijn eerste grote toespraak na de invasie onder aanvoeringvan de VS in Irak, had Bush het ook over stappen voor herstel,zoals dat van de stroom- en drinkwatervoorzieningen. De presidentzei dat zeventien energiecentrales weer functioneren en dat eenspeciaal team de overige centrales bezoekt om te kijken wat er moetworden gerepareerd of gemoderniseerd.

Bush herhaalde de oproep aan de Verenigde Naties de "zinloze"economische sancties op te heffen "zodat het Iraakse volk zijneigen bronnen kan gebruiken om zijn eigen welvaart op te bouwen".De meeste landen willen opheffing van de sancties koppelen aan eencontrole door VN-wapeninspecteurs dat de massavernietigingswapensvan Irak zijn vernietigd.