BARCELONA - De afgelopen weekeinde onmantelde 'terreurcel' in de Spaanse stad Barcelona was van zins aanslagen te plegen op aanhangers van de vermoorde Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto. Dat hebben verscheidene Spaanse media maandag gemeld.

Politiebronnen hebben onder meer gezegd dat de opgepakte twaalf Pakistanen en twee Indiërs banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda. Uit deze kringen zouden ook de moordenaars komen van Bhutto.

De 'cel' in Barcelona had onder meer een aanslag moeten plegen op een gebedshuis waar aanhangers van Bhutto geregeld bijeen komen in de Catalaanse hoofdstad.

Portugal

Wegens de arrestaties in Barcelona gelden sinds maandag ook in buurland Portugal verscherpte veiligheidsmaatregelen aan de grenzen en op de luchthavens.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Rui Pereira is er reden tot extra alertheid wegens de mogelijke aanwezigheid van vermoedelijke terroristen uit Pakistan. Tot een officieel Portugees terreuralarm werd maandag nog niet besloten.

Musharraf

Spaanse media suggereerden maandag dat de ontwikkelingen in Spanje en Portugal mogelijk in verband staan met de maandag begonnen Europese reis van de Pakistaanse president Pervez Musharraf. De Pakistaan gaat overigens niet naar beide landen tijdens zijn trip.