NEW DELHI - De Indiase autoriteiten hebben zondag gezegd dat de Pakistaanse geheime dienst achter de zelfmoordaanslag van afgelopen week op het parlementsgebouw in New Delhi zit. De aanslag kostte dertien mensen, onder wie de vijf daders, het leven.

Commissaris Sharma van de politie in New Delhi verklaarde dat de daders van de aanslag allen uit Pakistan afkomstig zijn. Sharma zei dat ondervraging van verscheidene arrestanten die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag, veel duidelijk heeft gemaakt.

"De informatie die inmiddels bij ons bekend is, maakt zeer duidelijk dat ISI (de Pakistaanse geheime dienst, Inter Services Intelligence) er mee te maken heeft. En als ISI erbij is betrokken, dan moet Pakistan ervan op de hoogte zijn".

Sharma zei dat de belangrijkste verdachte

Luchthaven

Volgens de politiecommissaris wilden de terroristen eerst een aanval doen op de internationale luchthaven van New Delhi. Maar om nog onbekende redenen waren ze van mening veranderd.

De politie gaat ervan uit dat de aanslag is uitgevoerd door militanten van de Jaish-e-Mohammed en Lashkar-i-Taiba, twee terreurgroepen die strijden tegen India in Kashmir. India zegt dat Pakistan deze en andere organisatie bewapend en steunt. Islamabad zegt alleen morele steun te verlenen. New Delhi eist dat Pakistan de groepen ontmantelt.

Druk

Premier Vajpayee staat onder sterke binnenlandse druk, vooral uit zijn eigen partij, om troepen te sturen naar het Pakistaanse deel van Kashmir om de groepen zelf uit te schakelen. Vajpayee zei dat India de grens heeft bereikt van wat hij kan verdragen. Hij wees erop dat India zich tot nu toe terughoudend heeft opgesteld.

"Wij hadden de grens kunnen oversteken tijdens Kargil (het incident in 1999, toen Pakistaanse strijders de grens met India overstaken), maar hielden ons in. Wij worden opnieuw gevraagd ons in te houden. Wij hebben veel geduld betracht, maar er is een grens".

Reactie Pakistan

De Pakistaanse president Musharraf heeft gedreigd met harde tegenmaatregelen mocht India de grens oversteken. "Elk avontuur tegen Pakistan zal met kracht worden beantwoord".

De beruchte en machtige ISI wordt ervan verdacht achter veel gebeurtenissen in de regio te zitten. De overkoepelende Pakistaanse geheime dienst wordt ook verantwoordelijk gehouden voor veel van de gebeurtenissen in Afghanistan. De nu verdreven Taliban zijn een creatie van ISI. De dienst wilde met de Taliban er voor zorgen dat er in Afghanistan een Pakistan-vriendelijk bewind aan de macht was.

/NIEUWSTerroristen belagen Indiaas parlement