APELDOORN - Schöck, de leverancier van de isokorven waarmee de balkons van het appartementencomplex Patio Sevilla zijn verankerd, sluit niet uit dat de isokorven het ongeval veroorzaakten, maar noemt dit niet aannemelijk. Vijf balkons van het appartementencomplex stortten afgelopen donderdag naar beneden.

"Als de isokorven op de juiste manier waren toegepast, was het goed gegaan. Maar er is iets niet goed gegaan", zei directeur A. Westra van Schöck Nederland in Apeldoorn maandag. Meer dan 1,5 miljoen balkons in Europa zijn op deze manier verankerd.

"Op basis van eigen bevindingen, heeft Schöck een aantal oorzaken uitgesloten, maar we kunnen er geen aanwijzen. Wij hebben geconcludeerd dat de isokorven goed zijn. Wij hebben geen rare dingen ontdekt. Een extern bureau controleert onze bevindingen", aldus Westra.

Weekhaak

Volgens een architect hadden de uiteinden van de stalen pinnen moeten worden omgebogen, zodat ze als weerhaak functioneerden. Dit zou in Maastricht niet zijn gebeurd. Westra spreekt de architect tegen.

"Dat hoeft helemaal niet." Isokorven werken volgens een ander systeem. De balkons hingen bijvoorbeeld niet alleen aan de wapening, die tevens isolerend werken, maar waren aan de voorkant ook bevestigd aan een steunpilaar.

Controles

De leverancier voldoet aan de strenge regelgeving, aldus de directeur. Jaarlijks vinden er meermalen interne en externe controles plaats in de fabriek in Duitsland. "Drie tot vier keer per jaar gaan er vanuit Nederland controleurs naar het moederbedrijf. Het product isokorf heeft het KOMO-bouwkeurmerk."

De directeur hoopt voor alle betrokkenen dat snel duidelijk is waardoor de balkons naar beneden kwamen. "Ook voor Schöck is dit een geweldig drama."