LEEUWARDEN - Het Van Hall Instituut in Leeuwarden heeft een quarantaineflat ingericht voor twee Chinese studenten die komende week van hun vakantie in China terugkomen.

De hogeschool is bang dat de studenten het dodelijke SARS-virus meenemen. Een woordvoerder van het Van Hall heeft dat maandag gezegd.

De opleiding heeft in overleg met studentenhuisvesting in Leeuwarden een flat in een leegstaand complex ingericht. Bij terugkeer moeten de studenten tien dagen in quarantaine. Een andere Chinese student zal in die periode voedsel en andere benodigheden leveren.

"Als de studenten na de tien dagen geen ziekteverschijnselen vertonen, kunnen ze weer gewoon naar school", aldus woordvoerdster J. van der Luit van Van Hall. Van der Luit probeert maandag nog contact met de terugkerende studenten te leggen. "We hopen dat ze in China willen blijven."

Van Hall heeft een samenwerkingsverband met een universiteit in China. Twee weken geleden keerden Van der Luit en een collega terug uit China. Zij woonden daar de opening van een gemeenschappelijk watercentrum bij. Uit angst voor de dodelijke longziekte zegden vijf collega's de reis af.

De Christelijke Hogeschool Noord-Nederland (CHN) heeft anderhalve week geleden twee Nederlandse studenten uit Hongkong en een uit Shanghai teruggehaald. In Leeuwarden studeren ongeveer 75 Chinese studenten.