HAVANA - Het Cubaanse parlement neemt op 24 februari een besluit over de toekomst van de zieke leider Fidel Castro. Dat heeft interim-president Raúl Castro zondag gezegd.

De aankondiging komt op de dag dat meer dan acht miljoen Cubanen in de eenpartijstaat een nieuw parlement kiezen. Fidel Castro droeg in juli 2006 om gezondheidsredenen de macht over aan zijn broer Raúl. Sindsdien is hij niet meer in het openbaar verschenen.

Voor de 614 zetels in het parlement zijn precies 614 kandidaten. Volgens de Cubaanse grondwet moet de Nationale Vergadering 45 dagen na de stembusgang zijn geïnstalleerd.

Parlement

De volksvertegenwoordigers kiezen volgens Raúl Castro op 24 februari, als het nieuwe parlement voor het eerst bijeenkomt, een staatsraad van 31 leden die op zijn beurt uit zijn midden de nieuwe Cubaanse president en vicepresident zal kiezen.

Als Fidel Castro wil, kan hij zich opnieuw tot president laten kiezen. De vraag is echter of de 81-jarige Cubaanse leider dat wil en of hij zich daartoe lichamelijk in staat acht.

De stembureaus openden om 13.00 (Nederlandse tijd). Ze sluiten om middernacht.