JAKARTA - Een demonstratie tegen de Indonesische ex-dictator Soeharto is zaterdag uitgelopen op een gewelddadig treffen tussen politie en demonstranten.

De actievoerders voor het ziekenhuis in Jakarta waar Soeharto is opgenomen, eisen dat de ex-president wordt veroordeeld en dat de lopende rechtszaken tegen hem worden voortgezet.

Nadat de demonstranten de toegang tot het ziekenhuis in de hoofdstad Jakarta was geweigerd, joegen tientallen politieagenten de menigte uiteen. Daarop volgde een gevecht tussen politie en de demonstranten, waarbij een journalist gewond raakte. Agenten hielden twee studenten aan, aldus Indonesische media.

Ziekenhuis

Soeharto ligt al enkele weken met ernstige gezondheidsproblemen in een ziekenhuis in Jakarta. Hij had onder meer hart-, long- en nierproblemen en leek vorige week nog op sterven na dood.

Artsen maakten zaterdag evenwel bekend dat het "heel goed" gaat met de 86-jarige Soeharto. Mogelijk mag hij binnenkort weer naar huis.

Dictator

De voormalige dictator regeerde 32 jaar lang met ijzeren vuist over Indonesië. In die tijd zou hij voor miljarden euro's overheidsgeld hebben doorgesluisd naar zijn familieleden. Justitie heeft halfslachtige pogingen ondernomen om hem voor het gerecht te brengen, maar tot nog toe zonder succes.

De meningen over de voormalige heerser zijn verdeeld in Indonesië. Naast de honderd demonstranten kwamen zondag ook tweehonderd in witte kleren gestoken weeskinderen naar het ziekenhuis. Zij baden er voor Soeharto's herstel.