TOKIO - De Amerikaanse regering gaat bekijken of ze een nieuw soort kernwapen kan ontwikkelen. De bom graaft zich de grond in om daar bunkers te verwoesten. De studie komt nadat president Bush een verbod op 'mini-kernwapens' onder tafel heeft geveegd. Dat meldde maandag het Japanse persbureau Kyodo op gezag van bronnen in het Amerikaanse Congres.

Het nieuwe wapen heeft al een naam: de Robuuste Nucleaire Aarde Indringer. De bom zou gepantserde bunkers diep onder de grond moeten kunnen bereiken. Het Congres heeft al 15 miljoen euro uitgetrokken voor het onderzoek, onder de noemer van defensie-uitgaven. Volgens de wet moet eerst de behoefte aan zo'n nieuw wapen worden aangetoond. Het Pentagon meldde dat de studie nu snel van start gaat. Resultaten worden in 2006 verwacht.

Sommige wapendeskundigen noemen het nieuwe wapen nu al onnodig en gevaarlijk. Zo vraagt de Democratische Senator Akaka zich af of de nucleaire straling die diep in de aarde vrijkomt geen schade aan het oppervlak veroorzaakt.