LONDEN - De belangrijkste producent van medicijnen tegen aids, GlaxoSmithKline, heeft maandag bekendgemaakt dat het de prijs van het anti-virale middel Combivir halveert tot minder dan 1 dollar per dag. Dit medicijn is het belangrijkste onderdeel van de zogenoemde combinatietherapie.

De prijsverlaging, die onder grote internationale druk is afgedwongen, is vooral bedoeld om de anti-virale middelen ook voor mensen in ontwikkelingslanden betaalbaar te maken. Gezondheidsorganisaties en aids-activisten hebben hier al jaren op aangedrongen.

Sinds kort komt de roep om goedkopere aids-medicijnen ook van grote internationale ondernemingen die in ontwikkelingslanden zijn gevestigd. Doordat ze steeds meer werknemers verliezen door aids lopen hun bedrijfsresultaten terug.

Verbeteringen productieproces

Glaxo zegt nu dat de prijsverlaging van Combivir mogelijk is door verbeteringen in het productieproces. Volgens een woordvoerder van de internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen hebben deskundigen twee jaar geleden al aangetoond dat dit mogelijk is, en komt de stap van Glaxo dan ook laat.

Het virus dat aids veroorzaakt, verzwakt het afweersysteem, uiteindelijk zo ernstig dat mensen er zonder behandeling aan dood gaan. Wereldwijd zijn de afgelopen twintig jaar ongeveer drie miljoen mensen gestorven aan aids. Eind vorig jaar waren ruim 42 miljoen mensen besmet met het aids-virus, van wie dertig miljoen in Afrika.