JAKARTA - De voormalige Indonesische president Soeharto is buiten bewustzijn. Dit hebben zijn advocaten zondag bekendgemaakt.

"Hij is niet bij bewustzijn en de artsen raden aan hem in een ziekenhuis op te nemen. Hij heeft moeite met zijn ademhaling", aldus advocaat Elza Syarief. Een andere advocaat zei dat Soeharto thuis aan een infuus ligt.

Soeharto (80) trad in 1998 noodgedwongen af, na massale rellen in de hoofdstad. De ex-president en zijn familie worden ervan verdacht vele miljarden te hebben verduisterd. Sinds zijn aftreden heeft hij meerdere hersenbloedingen gehad.

Het Hooggerechtshof bepaalde donderdag dat Soeharto niet terecht kan staan vanwege zijn slechte gezondheid. Eerder dit jaar verwierp het hof een verzoek van de regering hem te mogen berechten, eveneens met een verwijzing naar zijn slechte gezondheid. Syarief zei dat Soeharto's kinderen en kleinkinderen bij hem thuis zijn. Zij zei bij de politie een verzoek te zullen indienen zijn zoon Hutomo 'Tommy' Mandala Putra toestemming te geven zijn vader te bezoeken.

De politie wist eind vorige maand Tommy na een lange klopjacht eindelijk te arresteren. Soeharto's favoriete zoon wist bijna een jaar uit handen van de autoriteiten te blijven.

Het hoogste gerechtshof in Indonesië bepaalde onlangs dat 'Tommy' een veroordeling tot achttien maanden celstraf alsnog voor een deel moet uitzitten. Een lagere rechter had zijn straf begin oktober opgeheven, omdat zijn betrokkenheid bij een corruptiezaak niet bewezen werd geacht. Die uitspraak leidde tot grote woede bij vele Indonesiërs.

Soeharto junior werd eind november opgepakt in het zuiden van de hoofdstad Jakarta. Hij slaagde er november vorig jaar in uit de gevangenis te ontsnappen, volgens velen met hulp van de politie. Tommy moet nog terecht staan wegens mogelijke medeplichtigheid aan moord op een rechter en zijn betrokkenheid bij een aantal aanslagen in Jakarta.