BERLIJN - De Duitse politie heeft zondagavond na bijna een uur een eind gemaakt aan de kaping van een bus in Berlijn. De dader gaf zich over. De drie passagiers en chauffeur die hij had gegijzeld, bleven ongedeerd.

Volgens de politie was de dader een 27-jarige Libanees die aanvankelijk de chauffeur en acht passagiers vasthield en met een mes dreigde. Hij liet zes mensen, onder wie een gezin met kinderen, snel gaan. De bus stond op de Kurt-Schuhmacher-Platz, aldus de politie.

De dader had waarschijnlijk een politiek motief voor zijn daad. Volgens ooggetuigen eiste de Libanees ,,de terugtrekking van Israël uit de bezette Palestijnse gebieden''.

De politie maakte vrijdag zonder bloedvergieten een eind aan de kaping bij Bremen van een Noord-Duitse lijnbus. De gewapende dader, een 17-jarige jongen die ook van Libanese afkomst was, hield aanvankelijk vijftien buspassagiers en de chauffeur in gijzeling. De jongen wilde met zijn daad de vrijlating van gedetineerde islamitische fundamentalisten bewerkstelligen.

Twee weken geleden kaapte een bankrover een andere stadsbus in Berlijn. Een speciale eenheid drong de dubbeldekker binnen en schakelde de dader uit, die bij de actie aan de schouder gewondraakte.