DEN HAAG - Nu de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates de tegenover journalisten de NAVO-bondgenoten Groot-Brittannië, Canada, Nederland, Australië en Denemarken heeft geprezen, is voor een meerderheid van de Tweede Kamer de kous af, zo bleek donderdag.

Een dag nadat zijn collega Eimert van Middelkoop en de Nederlandse politiek over hem heen was gevallen vanwege zijn kritische uitlatingen over de partners in het zuiden, sprak de Amerikaanse minister zijn lof uit voor de moed en opofferingsgezindheid van de partners in het zuiden van Afghanistan.

Coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie nemen daarmee genoegen. De SP en de VVD niet.

Rel

Gates zorgde woensdag voor een diplomatieke rel door in een interview in The Los Angeles Times te verklaren dat de NAVO-troepen in het zuiden van Afghanistan niet weten hoe ze een guerillaopstand moeten neerslaan.

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie ontbood daarop de Amerikaanse ambassadeur. Na verklaringen van Amerikaanse zijde dat Gates verkeerd geciteerd was, was voor Van Middelkoop de kou uit de lucht.

Voor de PvdA en het CDA is hiermee de kous af. Dat geldt ook voor de ChristenUnie, die ook niet gelukkig was met de uitspraken van Gates.

Excuus

De PvdA ziet de loftuitingen van Gates als een "verkapt excuus" en voor Martijn van Dam is de kwestie daarmee wel afgedaan. "Hij neemt zo eigenlijk zijn woorden uit het interview terug."

Karien van Gennip (CDA) zou het wel prettig vinden als Gates eventuele kritiek op strategie binnen het bondgenootschap houdt. "De Taliban luistert ook mee." Ze is wel blij met de 3200 extra militairen die Gates naar het zuiden van Afghanistan stuurt.

Hypocriet

Oppositiepartijen VVD en SP nemen er geen genoegen mee. SP-Kamerlid Harry van Bommel noemt de nieuwe uitspraken van de Amerikaanse minister "ronduit hypocriet en leugenachtig". Volgens Van Bommel moet de zaak op NAVO-niveau worden besproken.

VVD'er Hans van Balen wil dat Gates zijn uitspraken in The Los Angeles Times helemaal terugneemt. In elk geval moet hij verklaren dat ze niet op Nederland betrekking hebben. "Wij laten onze troepen niet zo wegzetten."