BRUSSEL - De Europese top van regeringsleiders heeft zaterdagavond in Brussel geen akkoord bereikt over de verdeling van een aantal belangrijke EU-agentschappen. Spanje moet als komende EU-voorzitter een poging wagen toch tot een akkoord te komen. Dat heeft de woordvoerder van premier Kok zaterdagavond meegedeeld. De top is daarmee zonder resultaat tot een einde gekomen.

De EU-leiders moesten het eens zien te worden over de toewijzing van negen belangrijke Europese instellingen. Daaronder ook het Europees luchtvaartbureau EASA, waarvoor Nederland in de markt was.

Twee agentschappen moeten wel van start gaan vanwege aangegane verplichtingen, waaronder het samenwerkingsverband van officieren van Justitie Eurojust. Dat gaat voorlopig beginnen in Den Haag. De definitieve toewijzing van een vestigingsplaats moet echter volgend jaar nog worden vastgelegd.

Een andere belangrijke instelling, het Europees bureau voor voedselveiligheid, wordt voorlopig gehuisvest in Brussel. Deze instelling moet voedselcrisissen, zoals rond de gekke-koeienziekte BSE, zien te voorkomen.

Finland, dat nog geen enkele belangrijke Europese instelling huisvest, wilde dit per se naar Helsinki halen. De Italiaanse premier Berlusconi stond erop dat het voedselbureau naar Parma komt.

Daarnaast zaken Frankrijk en Portugal elkaar in de haren over het Europees bureau voor veiligheid van de scheepvaart (EMSA). Dit soort instellingen, zoals ook het EASA dat Nederland in Hoofddorp wilde vestigen, levert vaak honderden hooggekwalificeerde arbeidsplaatsen en veel voordelen voor de regio op.

/NIEUWSGiscard d'Estaing kaapt EU-post voor neus Kok weg