DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft alle burgemeesters opgeroepen "extra alert" te zijn op spanningen die kunnen ontstaan door de Koranfilm van Geert Wilders.

Ze deed dat in een brief die al eind november is verstuurd, nadat de plannen van de PVV-leider in de openbaarheid waren gekomen.

De aankondiging van Wilders "zou kunnen leiden tot onrust in de samenleving en spanning tussen bevolkingsgroepen", waarschuwt de minister.

"U als bestuurder zult daar als eerste de tekenen van merken. Dat is waarom ik u wil vragen om in uw contacten met uw burgers en in het bijzonder de moslimgemeenschap extra alert te zijn."

Inspireert

Wilders wil met zijn film laten zien dat de Koran, het voor moslims heilige geschrift, een fascistisch boek is dat mensen nog altijd inspireert tot geweld. Ter Horst en haar collega Ernst Hirsch Ballin van Justitie hebben begin november een gesprek gehad met Wilders over de filmplannen.

Ze hebben hem daarin gewezen op de risico's ervan voor hemzelf, maar ook op mogelijke repercussies die de film kan hebben in binnen- en buitenland.

Zorgen

"Het kabinet kent de film nog niet maar de toelichting door de heer Wilders zelf heeft tot de in het gesprek verwoorde zorgen geleid.

Deze zorgen zijn gedeeld met de heer Wilders", schrijft Ter Horst aan de burgemeesters. Eerder verwierp het kabinet het voorstel van de PVV-fractieleider om de Koran te verbieden in Nederland.

Politie

De politiekorpsen in onder meer Amsterdam en Rotterdam hebben al aangegeven dat ze zich voorbereiden op mogelijke ongeregeldheden na de film. Zo wordt gesproken met imams en andere leiders uit de moslimgemeenschap over de mogelijkheden om commotie op straat te beperken.

Wilders gaat ervan uit dat zijn film, die ongeveer tien minuten zal duren, eind deze maand klaar is. Het is nog niet precies bekend wanneer hij de film presenteert.