BAARLE-NASSAU - Honderd van de 2500 mensen die dinsdag meededen aan het tbc-onderzoek in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog hebben positief op de mantouxprik gereageerd. Het gaat om tachtig Nederlanders en twintig Belgen. Verder onderzoek moet uitwijzen of zij ook daadwerkelijk met tbc besmet zijn.

Van de mensen die aan het onderzoek hadden meegedaan, kwam zaterdag 90 procent terug voor controle. De GGD West-Brabant is, volgens woordvoerder P. van Steekelenburg, erg tevreden met deze opkomst.

Van de mensen die positief op de prik reageerden, is zaterdag meteen een röntgenfoto gemaakt. Zij hebben volgende week een afspraak bij de GGD om de uitslag daarvan te vernemen. De GGD heeft hiervoor speciale spreekuren met extra artsen van andere GGD's gepland.

Of het aantal gevonden positieve reacties veel is, kan de GGD nog niet zeggen. Dat hangt af van de leeftijden van de onderzochte mensen. Bij onderzoeken onder jonge mensen ligt het percentage vele malen lager dan bij ouderen. Van Steekelenburg vermoedt wel dat de uitslag boven het gemiddelde ligt.

Het tbc-onderzoek in Baarle-Nassau is gehouden omdat sinds begin oktober bij vijf mensen open tbc is vastgesteld. Het onderzoek richtte zich op regelmatige bezoekers van discotheek Don Quichot en eetcafé de Pomp in Baarle-Nassau.

/NIEUWSTbc-onderzoek in Baarle-Nassau