AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam geeft geen gehoor aan het verzoek van een aantal gedupeerden van de autobranden in stadsdeel Slotervaart, vorig jaar oktober.

De ouderenbond ANBO had de gemeente namens een aantal slachtoffers gevraagd om een financiële tegemoetkoming, maar de gemeente liet woensdag weten dat ze zich hiertoe niet geroepen voelt.

Amsterdam geeft als reden voor de afwijzing dat de gemeente een inspanningsverplichting heeft als het gaat om de openbare orde en geen garantieverplichting. "De gemeente heeft zich goed ingespannen om te voorkomen dat er ongeregeldheden zouden ontstaan", luidt de verklaring.

Niet aansprakelijk

Dat er zich uiteindelijk toch calamiteiten hebben voorgedaan, betreurt het college van burgemeester en wethouders. "Maar de gemeente Amsterdam kan er echter niet aansprakelijk voor worden gehouden aangezien de schade is aangericht door relschoppers die niets met de gemeente te maken hebben."

Indien ze wel op het verzoek zou ingaan, meent het college dat ze aansprakelijk kan worden gehouden voor elke situatie in de stad die uit de hand loopt.

Bilal B.

Relschoppers staken avond na avond auto's in brand in Slotervaart, nadat op een politiebureau in de buurt een brigadier de 22-jarige Bilal B. had doodgeschoten toen hij haar en een collega ernstig had verwond met een mes.